en drøm om i morgen, Taastrupgaard

“I Taastrupgaard gør vi drømmen om en bæredygtig fremtid til virkelighed. Med kunsten udvikler vi nye idéer og forestillinger om, hvordan vi skal bo og leve med hinanden og med naturen – i dag, i morgen og i de næste generationer.”

– Visionen i Taastrupgaards kulturprogram en drøm om i morgen

Taastrupgaard Bylivsfestival oktober 2023. Foto: Luna Stage

en drøm om i morgen

Boligområdet Taastrupgaard står over for en radikal fysisk omdannelse, der skal skabe social forandring. Frem mod 2030 bliver boligområdet transformeret og integreret i den nye bydel Kulturkvarteret i Taastrup.

Siden 2020 har Empathic Environments været engageret i området og har sammen med den boligsociale helhedsplan udviklet kulturprogrammet en drøm om i morgen, som omfatter kunstprojekter, formidlings- og forskningsaktiviteter og beboerdrevne initiativer. I dag er en drøm om i morgen navnet på den boligsociale indsats.

Navnet en drøm om i morgen bærer fremtiden, nutiden og fortiden i sig. Navnet peger på fremtiden, på håb og drømme for de næste generationer. Samtidig er det rodfæstet i Taastrupgaard, hvor mange børn og unge som elever på den lokale folkeskole har sunget ”Vi er Selsmoseskolens børn, født af en drøm om i morgen.”

en drøm om i morgen retter også et kritisk blik på de idéer og metoder, der har drevet efterkrigstidens byudvikling og arkitektur. Idéer som skulle gøre drømmen om det gode liv for de mange til virkelighed, og som blandt andet blev formuleret i Socialdemokratiets film fra 1945 Drømmen om i morgen om Danmark anno 1960. Men hvor boligområder som Taastrupgaard dengang var et svar på en bedre fremtid, bliver boligblokke i almene boligområder i dag revet ned i hele landet.

Samtidig står det klart, at vi som samfund må gentænke, hvordan vi udvikler vores byer og boligområder, så mennesker, dyr og planter kan leve sammen i bæredygtige fællesskaber. I Taastrupgaard gør vi det sammen gennem kunst, læring og tværfaglige samarbejder og under navnet en drøm om i morgen.

Kysset

I det tre årige projekt Kysset har Empathic Environments og den boligsociale helhedsplan involveret beboere i Taastrupgaards udvikling gennem tre kunstprojekter sammen med Gitte Juul, SUPERFLEX og Svend Sømod og Ekkoflok. Sideløbende har Nationalmuseets Center for Sociale Bymodeller været tilknyttet.

Gennem de tre kunstprojekter har vi undersøgt temaer af relevans for den aktuelle omdannelsesproces med forventningen om, “at beboernes deltagelse i processen, de fælles samtaler og konkrete produkter bidrager til at udvikle en levedygtig, demokratisk og aktiv lokal kultur.”  Intentionen har været at udvikle projekter, der kan få langvarig betydning i området og som inviterer interesserede indenfor.

Kysset-projektet er udviklet af Den boligsociale helhedsplan i perioden 2021-2024 i samarbejde med Høje-Taastrup Billedskole, Taastrup Teater & Musikhus, Høje-Taastrup Kommune, Nationalmuseet, Arkitektskolen Aarhus, University of Berkeley og Empathic Environments. Kysset er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Kysset-projektet har navn efter lokationen Kysset, som i de fysiske planer er grænsezonen mellem det almene boligområde Taastrupgaard og Selsmosekvarteret med private boliger. Netop her skal boligområdet interagere med nye boformer og beboere, så området bliver ét sammenhængende kvarter. Foto: Luna Stage. Film: Julie Trojaborg

“Normalt er den her type projekter noget, vi er blevet påduttet. Men i Kysset-projektet er beboerne blevet inddraget, så projekterne har formet sig efter beboernes ønsker og vist deres idéer og drømme frem.

Det har på mange områder været overraskende, hvor vi er endt med projekterne.”

– Yusuf Aydin, næstformand for Taastrupgaard og medlem af kunstgruppen i Kysset-projektet

I foråret 2024 åbnede den beboerrettede udstilling en drøm om i morgen, som en del af evalueringeb. Foto: Tyra Dokkedahl

Læring via videndeling

Videndeling og formidling er indtænkt i Kysset-projektet, som en del af metodeudviklingen. Gennem seminarer, bylivsfestival, film, udstilling, workshops, hjemmesiden www.endrømomimorgen.dk og en evalueringsrapport har Den boligsociale helhedsplan og Empathic Environments løbende formidlet aktiviteter til beboere og omverdenen og samtidig skabt rum for samtale, refleksion og udvikling af idéer.

Den boligsociale helhedsplan bruger Kysset-projektet og evalueringen heraf som platform for læring og videre udvikling af initiativer. Empathic Environments har evalueret Kysset-projektet gennem en workshop, en udstilling og en rapport.

I november 2023 blev afholdt en workshop for Den boligsociale helhedsplans samarbejdspartnere. På workshoppen blev der dels udvekslet erfaringer og læring fra Kysset-projektet, dels udviklet nye idéer til tværgående aktiviteter og nye samarbejdsprojekter om kunst og kultur i Taastrupgaard og Kulturkvarteret.

Dertil har Empathic Environments kurateret den beboerrettede udstilling En drøm om i morgen, der viser kunst- og kulturaktiviteter i Taastrupgaard siden 2020 i sammenhæng. Den åbnede marts 2024 i nr. 45 og er nu installeret i KAB’s showroom i BLOK85.