Seminar & showcase: En ny stedsidentitet via kunst, kultur og natur

Tid: 8. oktober 2022 kl. 10:00 - 17:00
Sted: BLOK85 overfor Taastrupgårdsvej 31, Taastrup

Empathic Environments rådgiver AKB Taastrupgaard, der inddrager beboere i byudviklingen gennem leg, læring, kunst og naturoplevelser.

Taastrupgaard Bylivsfestival samler beboere, naboer, lokale og faglige aktører til oplevelser, samtaler og workshops, blandt andet i et fagligt seminar for kunstnere, arkitekter, landskabsarkitekter, forskere, kommunale aktører, boligselskaber og bygherrer

Seminar: Taastrupgaard - en ny stedsidentitet via kunst og kultur

I seminaret udveksler beboere, lokale aktører, fagfolk og publikum viden og idéer i et åbent og uformelt rum. Samtalerne bliver modereret af Jesper Koefoed-Melson, Vida Local.

12.00-12.25: Fremtidens Taastrupgaard - hvordan udvikler vi os fra boligområde til ny bydel?

Oguzcan Yüksel, formand for AKB Taastrupgaard og Claus Bjørton, kundechef i AKB Taastrup, sætter rammen med en intro til Fremtidens Taastrupgaard, baggrunden for helhedsplanen og en ny kernefortælling.

12.30-13.45: Taastrupgaard som en del af Kulturkvarteret i Taastrup - en ny identitet?

Hvordan udvikler vi den nye bydel Kulturkvarteret i Taastrup? Hvad er Kulturkvarteret, hvad vil vi med det og hvordan kan borgere spille ind?

Mød Katrine Winther, boligsocial leder i Taastrupgaard, Stenka Hellfach, kunstrådgiver i Somewhere, Laura Bøndergaard Andreasen, udviklingskonsulent i Høje-Taastrup Kommune og Mia Keinicke, biblioteks- og kulturhuschef i Høje-Taastrup Kommune.

14.00-15.15: Når borgere udvikler byer - Hvordan kan borgere præge byens udvikling?

Hvordan får borgere indflydelse i byudvikling og hvordan kan kommune og boligselskabet samarbejde med borgere i uformelle fællesskaber?

Mød Morten Nielsen, professor på Nationalmuseet, Gitte Juul, kunstner og arkitekt, Daniel Nayberg, formand for INSP! og Ali Arvanaghi, projektleder i Københavns Kommune.

Showcase:
Transformation af ressourcer

11.00-11.40: Talk: Bæredygtig transformation: BLOK85 og genbrugskataloget

AKB Taastrup, Wissenberg og Vandkunsten står bag helhedsplanen for Taastrupgaard. Første led er at afprøve løsninger i “prøveblokken” forud for den omfattende transformation af de resterende boligblokke. Vandkunsten har undersøgt, hvordan betonelementer kan få nye funktioner, blandt andet som byrumsmøbler. Mød Claus Bjørton, kundechef i AKB Taastrup, og Salma Zavari, arkitekt ved Vandkunsten, der fortæller om renoveringen af prøveblokken og genbrugskataloget.


12.15-12.30: Fernisering: Fisk som fremtidens beboere i Taastrupgaard

SUPERFLEX og elever på Ole Rømer Skolen har skabt en skulptur af otte lyserøde betonelementer, hvor de har genbrugt beton fra prøveblokken. Skulpturen er designet efter en fisks præferencer for en god bolig, da vi mennesker må forvente, at fisk i fremtiden indtager vores byer. Billedkunstner Bjørnstjerne Christiansen, SUPERFLEX, og elever fra Ole Rømer skolen fortæller om projektet og samarbejdet.


13.00-17.00: Udstilling: FælleSkabet af Nationalmuseet og beboere fra Taastrupgaard

Nationalmuseets Center for Sociale Bymodeller har bygget et nyt mødested: Genbrugskollektivet. Oplev beboerudstillingen ”FællesSkabet” med fortællinger om genstande, minder, fællesskaber, venskaber og oplevelser af at leve og bo i Taastrupgaard. Måske kan nogle af fortællingerne genbruges?

Showcase:
Fremtidens byggesten - ler og svampe


10.30-11.00: Rejsegilde og talk om kunstprojektet Tingstedet

Arkitekt og kunstner Gitte Juul har inspireret af samtaler med brugere af Det Grønne Hjørne og kvinder i Taastrupgaard udviklet kunstprojektet Tingstedet. Hør Gitte Juul fortælle, hvad kunstprojektet udspringer af, hvad det trækker på og inspireres af. Det omfatter blandt andet myceliets netværk og processer, brødbagning, sociale organiseringer, forholdet til jord og Taastrup som sted for teglproduktion.


11.00-11.30: Intro til Svampeværkstedet MycoLab

Få en intro til MycoLab med Anders Elman Hansen, AKB Taastrupgaard og Gitte Juul, kunstner og arkitekt. Hør hvad brødbagning og dyrkning af mycelium har med hinanden at gøre og få indsigt i, hvordan de sammen med unge beboere i Taastrupgaard dyrker paneler af mycelium til bagepavillonens klimaskærm. Efter oplægget er der rundvisning i MycoLab, hvor panelerne bliver til. MycoLab er en del af Gitte Juuls kunstprojekt Tingstedet.


13.30-14.00: Talk om Mycelium som fremtidens byggemateriale

Professor Phil Ayres, leder af forskningsprojektet FUNGAR på Det Kongelige Danske Kunstakademi, fortæller om svampemyceliums potentiale inden for arkitektur- og byggebranchen. Taastrupgaards nye bagepavillon, som Gitte Juul står bag, skal delvist opføres med myceliumspaneler fremstillet i det lokale MycoLab. Efter talken kan man besøge værkstedet og stille spørgsmål til Phil Ayres om stort og småt omkring mycelium.