
Tingstedet, Gitte Juul & Det Grønne Hjørne
“Der er kommet noget ud af det, som de beboere, der har engageret sig, kan bruge fremadrettet.
Det er kunst, de kan være i og de kan se sig selv i – og det er kunst, de selv har været med til at skabe. Så det har ikke bare inddraget dem, det har givet dem et ejerskab.
– Oguzcan Yüksel, formand for afdelingsbestyrelsen, Taastrupgaard
Et nyt mødested
På en lille bakketop i kanten, hvor Taastrupgaard møder omverdenen, har kunstner og arkitekt Gitte Juul rejst en kvadratisk trækonstruktion med et translucent saddeltag og et cirkulært rum i midten.
Pavillonen Tingstedet er det fysiske resultat af en 2,5 år lang kunstnerisk proces, hvor Juul sammen med gruppe kvinder har udviklet et nyt sted og et nyt fællesskab i form af et bagehus i boligområdet. Her i Tingstedet kan kvinderne bage brød i forskellige typer af ovne, som de har lært det fra barnsben eller har prøvet det på besøg i deres forældres hjemlande. Tingstedet er et socialt kunstprojekt, hvor proces og produkt, sociale aktiviteter og æstetisk udtryk, er lige vigtige størrelser.
Tegningen har fungeret som en central kommunikationsform på tværs af sprog. Med intentionen om ”at bringe glæde og bygge op frem for at rive ned” er Juul dykket ned i de emner, som beboerne interesserer sig for og har løbende formet projektet efter kvindernes engagement og drømme for hverdagen. Ved at anerkende det eksisterende, har Juul skabt et fundament for at løfte noget, der allerede var i gang, givet det ny form og indhold og skabt et nyt offentligt rum i Taastrupgaard.
Periode: 2021-2024+
Brugergruppe: En gruppe kvinder med forskellige etniske baggrunde, alle bosiddende i Taastrupgaard
Lokation: Et kuperet grønt område ved siden af havefællesskabet Det Grønne Hjørne. Havefællesskabet ligger i skæringspunktet mellem det almene boligområde Taastrupgaard, ejerforeningen Taastruphave og Selsmosekvarteret.
Aktiviteter: Løbende arbejdsdage og workshops, herunder plantning af myntemark, etablering af svampelaboratoriet MycoLab med produktion af myceliumplader som isolering til pavillonen, workshops med tværkulturelle brød- og ovntraditioner, køkkensamtaler om opskrifter, møbelworkshop med ukrainske og danske arkitektstuderende og et filminterview af proces og kunstprojekt. Gitte Juul publicerer desuden Tingbogen, der beskriver projektet fra forskellige vinkler.
Fotos af Julie Trojaborg
Tingbogen
I forbindelse med åbningen af Tingstedet oktober 2024, udgav Gitte Juul Tingbogen, der “er en opbyggelig historie om mennekser, bier, planter, mycelium, træ og ild, der arbejder sammen om at regenerere et hjørne af Taastrupgaard, fysisk som socialt, og diskuterer de planmæssige og strukturelle rammer for Taastrupgaards omdannelse, herunder beboernes medvirken i helhedsplanarbejdet og områdets udvikling.”
Tingbogen har bidrag fra bl.a. Oguzcan Yüksel, Yusuf Aydin, Katrine Winther, Sia Andersen, Anders Elmann Hansen, Louise Staugaard, Lars Autrup, Rasmus Jessing, Søren Nielsen, Lars Spatzek, Morten Nielsen, Mikkel Heller, Phil Ayres og Empathic Environments.
Katrine Winther, Gitte Juul og Oguzcan Yüksel med Tingbogen til åbningen af Tingstedet. Foto: Tyra Dokkedahl
Kysset 2021-2023
Tingstedet er en del af det tre-årige projekt Kysset – mobilisering og forankring af kulturelt medborgerskab, som inddrager beboere i den fysiske omdannelse af Taastrupgaard gennem kunst, arkitektur og teater.
Kysset blev afviklet i 2021-2023 i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune, Taastrup Teater & Musikhus, Høje-Taastrup Kommunes Billedskole, Nationalmuseet, Arkitektskolen i Aarhus, University of Berkeley og Empathic Environments. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Øvrige projekter omfatter Interspecies Living af SUPERFLEX & Ole Rømer Skolen, Oscilliationer af Svend Sømod og Ekkoflok & Lån og Leg, Taastrupgaard Bylivsfestival og narrativet en drøm om i morgen. Læs mere på www.endrømomimorgen.dk